Besi hayvanına hangi yem verilir?
Yeşil mısır ve ot-baklagil karışımları vermek en iyisidir. Rasyonu zenginleştirmek için 2 yeşil yem veya silaj ve kuru kaba yem karışımı kullanın. Kuru kaba yem: Ülkemizde en yaygın kullanılan kaba yem samandır.
Büyükbaş besi hayvanı nasıl beslenir?
Hayvan yemi kaynaklarının çeşitlendirilmesi, dengeli beslenme yoluyla hayvanların sağlıklı büyümesini destekler. Hayvan diyeti, ot, saman, yem ve mısır gibi farklı yemler kullanılarak zenginleştirilmelidir. Bu şekilde et ve süt verimi en üst düzeye çıkarılabilir.
Besi rasyonu nasıl olmalı?
Besleme uygulaması olarak besi döneminin başında (hayvanlar besi çiftliğine ilk girdiğinde) 100 kg canlı ağırlığa 1 kg konsantre ve serbest ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe konsantre miktarı kademeli olarak 50 kg canlı ağırlığa 1 kg konsantre olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Besi danası günlük kaç kilo yem yer?
Günlük konsantre yem miktarı hayvanların canlı ağırlığına bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun öğünlere ek olarak aynı miktarda günlük 0,5-1 tablet verilmektedir.
Besi hayvanına kepek verilir mi?
Kepek kolayca bulunabilen bir yem kaynağıdır. Ancak, onu sadece samanla karıştırıp hayvanlara yedirmek yeterli değildir. Pancar posası kullanılan besi rasyonlarında, fosfor açığını kapatmak için kepek kullanılmalıdır. Hayvanlara verilen kepek kalın olmalıdır.
Besiye çekilen danaya ne verilir?
Konsantre olarak, mısır besi yeminin %35’ini, yani 3,5 kg. Mısır ezmesi, 1 kg. Arpa ezmesi, 1,5 kg buğday ezmesi veya elinizde bulunan herhangi bir tahıl yemini kullanabilirsiniz. En az 2,5 kg kaba yem. Mısır silajı, kalan 1 kg saman ve kuru ot eklenerek tamamlanabilir.
Dana kaç aylıkken besiye alınır?
Yaş: Sığır yetiştiriciliğinde performansı etkileyen en önemli faktördür. Besiye alınacak hayvanlar henüz büyüme evresini tamamlamamış olmalıdır. Kültür ırkları ve melezlerde besiye alma 1,5 yaşına kadar, yerli ırklarda ise 2 yaşına kadar gerçekleşir.
Besi hayvanına yeşil ot verilir mi?
Yeşil otlar, hayvan yemlerinden biridir çünkü hayvanlar için çok önemli bir besin kaynağıdır. Yeşil otlar genellikle çayırlarda, meralarda veya özel olarak oluşturulmuş meralarda bulunur. Yeşil ot, hayvanlar ve diğer hayvanlar için doğal besin kaynaklarından biridir.
Danaya ne kadar arpa verilir?
Keşif yemin altında yapılırsa; Günlük altı yüz gram Smart besi yemi ve üç ila dört kilo arpa ezmesi olmalıdır. Aylık, bu on sekiz kilo Smart besi yemi ve yüz iki kilo arpa lapası demektir.
Besi için mısır mı arpa mı?
Çok fazla kaba yemle beslendiğinde, göbek geniş görünür ve hayvan sanki fazla kilolu gibi görünür, ancak uzun süre arpa ve mısırla beslenmezse, verilen ağırlığı koruyamaz. Günde 4-5 kg’a kadar tahıl yemi beslerken, ezilmiş arpa verebilirsiniz. Daha fazla beslemek istiyorsanız, mısır tozu verin.
Besi yemi fazla verilirse ne olur?
Yiyecek grevinin ana belirtisi ishaldir. Hayvan aniden çok hızlı sulu ishal olmaya başlar. Bazen ilk başta kabızlık gibi hissedilir, ancak daha sonra sulu ishale dönüşebilir. İkinci belirti, özellikle hayvanlarda, rumenin bulunduğu taraf olan sol açlık çukurunun şişmesidir.
Besideki hayvana yonca verilir mi?
Bitki türleri: Yonca, korunga ve baklagiller, çayır ve mera otları, kök bitkilerinden hayvan pancarı ve yem bitkisi kolzası gibi tüm yabani ve kültür bitkileri en yüksek kaliteli yem bitkisi türleridir.
Besi hayvanına ne yedirilir?
Besi buzağıları günde ortalama vücut ağırlıklarının %2,5’i kadar kuru madde yerler. Bir örnek vermek gerekirse: Canlı ağırlığı dört yüz kilogram olan besi buzağısı günde yaklaşık dokuz ila on kilogram kuru madde yemelidir.
10 aylık dana kaç kilo gelir?
Hayvanın canlı ağırlığı 500-550 kilodur. 10 aylık bir buzağı 7 ayda 550 kilo canlı ağırlığa ulaşır. İyi bir bakımla 600 kiloya da ulaşabilir.
Dana nasıl hızlı kilo alır?
Yoğun yemlere ek olarak, kaliteli saman ve kurutulmuş yonca da verilmelidir. Yoğun yem günde yarım kilo ile iki kilo arasında verilebilir. Buzağıların merada mı yoksa ahırda mı beslendiğine bakılmaksızın, onlara mineral ve tuz verilmesi esastır. Mineral karışımı verilebilir veya önlerine bol mineralli bir yalama taşı yerleştirilebilir.
Besi yemi nelerden yapılır?
Bu, hayvanların kesimden önceki son büyüme evresinde önemli rol oynayan özel bir yem türüdür. İçeriğinde genellikle ham protein, ham lif, ham yağ, ham kül, sodyum, A vitamini, D3 vitamini, demir, iyot, kobalt, bakır, manganez, çinko ve selenyum gibi besin maddeleri ideal oranlarda bulunur.
Besi yemi ne zaman verilir?
Ürün Özellikleri. Besi geliştirme yemi, çiftlik hayvanlarının 5. aydan 3. aya kadar olan dönemden itibaren (kesim) besi sonuna kadar kullanılan dengeli ve kolay sindirilebilen bir tamamlayıcı yemdir.
Besi hayvanına buğday verilir mi?
Buğday kepeği, sığır ve süt sığırlarının rasyonlarında yaygın olarak kullanılan bir yem bileşenidir. Sığır ve at yetiştiriciliğinde tercih edilen buğday kepeği, hayvanlar için büyük önem taşıyan bir yemdir. Buğday kepeği ayrıca pelet kalitesini de artırır.
Besi hayvanına ne kadar arpa verilir?
Keşif yemin altında yapılmışsa; Günlük bin iki yüz elli gram Smart besi yemi ve 10,75 kilogram arpa ezmesi bulunmalıdır. Aylık olarak hesaplandığında bu, 37,5 kilogram Smart besi yemi ve 322,5 kilogram arpa lapası demektir.