İçeriğe geç

Depremde Kimler Hak Sahibi Olamaz

2 evi olan hak sahibi olur mu?

13) Aynı ilin farklı ilçelerinde iki evi ağır hasar gören bir afetzede her iki eve de hak kazanabilir mi? Aynı ilçede veya başka bir ilçede kaç adet ağır hasarlı ev olursa olsun, AFAD uygunsa sadece bir ev inşa edecektir.

Kimler hak sahibi olamaz?

Kiracı veya misafir olan kişiler uygun değildir. Mülkün sahibi gerçek bir kişidir. Vakıf ve dernek gibi tüzel kişiler hak sahibi olamaz. Söz konusu mülk, belge için başvuran kişinin sahip olduğu arazi üzerine inşa edilmiş olmalı ve yapı ruhsatına sahip olmalıdır.

Hak sahipliği reddedilenler ne yapmalı?

Bu kapsamda; talebi yeterli görülmeyen (RET) ve itirazda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, Tablo 1’de belirtilen itirazlarını destekleyen bilgi ve belgelerle birlikte randevu tarihleri ​​arasında Talep Bürolarına şahsen veya yasal temsilcileri aracılığıyla itirazda bulunabilirler.

Afetzede hak sahipliği kimlere verilir?

İkametgahı babasının veya annesinin adına kayıtlı olan ve anne veya babasının ikametgahından ayrı bir ikametgahta resmi ikametgah olarak yaşayan evli bir mağdur, anne veya babasının hasarsız diğer ikametgahı olsa bile AFAD’dan yararlanabilir.

Depremde yikilan evin arsası kime kalır?

Eviniz yıkılırsa ve hala oradaysa, devlet kamulaştırma yoluyla arazinin maliyetini üstlenir ve bir fiyat belirler. Bu fiyat karşılığında size inşa ettiği evi verir. Eksik veya fazla ücretler ne olursa olsun, bunlar birbirlerinden hesaplanır.

2 konutundan biri ağır hasarlı diğeri orta hasarlı olan afetzedeler 2 konuttan da ayrı ayrı hak sahibi olabilmekte midir?

15) Aynı ilçede iki evi ağır hasarlı olarak bildirilen bir afetzede her iki eve de hak kazanabilir mi? Afetzedenin kaç tane ağır hasarlı evi olursa olsun, hak sahibi olması durumunda AFAD bir ev inşa edecektir.

Depremde hak sahibi olamayanlar ne yapmalı?

Uygun olmayanlar için itiraz prosedürü: İtiraz, Komisyon tarafından incelenecek ve nihai karar Planlama ve İnsan Yerleşimleri Bakanlığı tarafından verilecektir. Herhangi bir nedenle talepleri reddedilen afet mağdurları, bu kararın tebliğinden sonra İdari Yargıya dava açabilirler.

Depremde yıkılan evin tapusu yoksa ne olur?

Gökçe, “İlgili kanuna göre, yıkılan veya ağır hasar gören yapıyla mülkiyet ilişkisini belgelendirebilen kişiler hak sahibi olarak kabul ediliyor.” dedi. Bu kapsamda; hak sahipleri, afet nedeniyle evleri veya işyerleri yıkılan, yanan veya yaşanamayacak derecede hasar gören afetzedeleri kapsıyor.

Depremde yikilan evin yerine ev yapılır mı?

Yıkılan evin yerine yeni bir ev yapılacaksa, ev sahipleri birlikte karar verirler. Karar verildikten sonra gerekli başvurular yapılır. Başvuru yapıldıktan sonra yıkılan binanın zemin etüdü yapılır. Amaç, zeminin sıvılaşıp sıvılaşmadığını ve ne kadar şiddetli bir depreme dayanabileceğini belirlemektir.

Hak sahipliği kabul edilmeyenler ne yapacak?

Hukuki nedenlerle hak sahibi sayılmayanların, 60 gün içinde başvuruda bulunmaları halinde 15 günlük itiraz hakkı bulunmaktadır.

Hak sahipliği itiraz sonucu red gelirse ne olur?

Hak sahipleri ve bu itirazla ilgili nihai karar Planlama ve İskan Bakanlığı tarafından verilecektir. Bu itiraz idare tarafından reddedilirse, ret kararının açıklandığı günü takip eden günden itibaren 60 gün içinde idari itirazda bulunulabilir.

AFAD hak Sahipliği itirazı nasıl yapılır?

Komisyon kararlarında talepleri uygun görülmeyen vatandaşlar, 27 Kasım – 11 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında 15 günlük süre içinde itirazda bulunabilirler. İtirazlar, kaymakamlıklarımıza veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüze yapılır.

Karı koca ayrı ayrı hak sahibi olabilir mi?

İlgili yönetmeliğin 12. maddesine göre, bir kimsenin evi ve işyeri birlikte zarara uğrarsa, hem evi hem de işyeri için ayrı ayrı haklara sahip olabileceği düzenlenmiştir.

Evi orta hasarlı olanlar hak sahibi olabilir mi?

Kısacası, binaları orta hasarlı olan vatandaşların hakları kabul edilirse, TOKİ hakları yoktur. Bu kişiler güçlendirme kredilerinden yararlanabilirler. Bakanlık orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini bildirmişse, bu kişiler TOKİ haklarına sahip olabilir.

AFAD hak Sahipliği kabul edildi ne demek?

Madde 3 – Bu Yönetmelikte geçen “yararlanıcı” deyiminden, yıkılmış veya ağır hasarlı yapıları bulunan afetzedelerin mülkiyet durumu ve yeniden inşa edilecek yapılardan veya verilecek yapı kredisinden yararlanma durumları anlaşılır.

2 evi olanlara ev verilecek mi?

Deprem bölgesinde birden fazla evi bulunan afetzedeler için sadece bir ev yapılacak. Ayrıca büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız bir evi daha olanlar afet barınaklarından yararlanamayacak.

Evli olup anne veya babasına ait başka bir konutta oturanların konut hakkı var mıdır?

Uygun ebeveynleriyle yaşayan evli kişilere yalnızca ebeveyne ait bir ikametgah verilir. Ebeveynlerine ait farklı bir evde ebeveynlerinden ayrı yaşayan herhangi bir evli kişi ayrı hak sahibi olarak kabul edilir.

Müşterek hak Sahipliği ne demek?

Bu mülkiyet biçimi genellikle gayrimenkul, araçlar, banka hesapları ve diğer değerli varlıklarda görülür. Örneğin, bir mülke eşit haklara sahip iki kardeş, o mülkün ortak mülkiyetini kurar. Ortak mülkiyet, aynı zamanda ortak mülkiyet olarak da bilinir.

Hak sahipliği kabul edildi sonra ne yapılır?

Talep kararlarının açıklanmasının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince belirlenecek saatte itiraz süreci başlatılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir